Merlin's mind | Spoorlijn73

Wat uitleg over Spoorlijn73.be

Waarom deze site? Wat achtergrond informatie van de spoorlijn
& de kleine lettertjes.

Spoorijn73 is de lijn die gaat van Deinze tot De Panne…
alhoewel geografisch gezien het station van De Panne in Adinkerke ligt. Dit laatste is op sommige afbeeldingen nog terug te vinden.  Vroeger ging de lijn verder tot Frankrijk, Dunkerque, maar dit is vergane glorie ondertussen.
De lijn werd in 1996 volledig geëlektrificeerd, waarbij ook het stuk tussen Diksmuide en Veurne iets rechter werd aangelegd.

Meer geschiedenis lezen omtrent spoorlijn73, kan hier.

De maximumsnelheid op de lijn is 120 km/u.Dit bord duidt de maximumsnelheid aan: 120 km/u

Op werkdagen bedienen de treinen die rijden over lijn73 het traject Antwerpen – De Panne, en dit langs St-Niklaas, Lokeren & Gent-Sint-Pieters als trein IC 28.
Daarnaast zijn er tijdens de week ook nog eens piekuurtreinen: er zijn er 2 richting/vanuit Schaarbeek en 1 richting/vanuit Gent.

In het weekend bedienen de treinen die rijden over lijn73 het traject Landen – De Panne (sommige treinen starten en eindigen te Leuven) als IC 29, en dit langs Brussel Nationale Luchthaven – Brussel, Gent-Sint-Pieters, Aalst & Wetteren.

Zondagavond is er een P-trein De Panne – Leuven, via de snelle lijn 50A en 36.

Extra (toeristen)treinen zijn er tijdens de zomer te vinden, 1 trein van/naar Brussel-Noord en in het weekend komen hier 2 treinen van/naar Luik-Guillemins bij.  Deze laatste rijden tussen Leuven en Luik over de HSL, waardoor De Panne in pure theorie ook een stukje HST op bezoek krijgt (ok, toegegeven, ver gezocht…)

2 gekoppelde MS75 staan in Antwerpen-Centraal om hun rit naar De Panne  aan te vangen.

© 2008 -  | Over de site | Contacteer me

D
E
E
L

deze website

Spoorlijn73.be is ook hier te vinden: